Świetny czas dojazdu spowodował, że po Poczdamie zdążyliśmy tego samego dnia zwiedzić jeszcze dwa miejsca z listy UNESCO, położone niecałe 20 km jedno od drugiego. Tym pierwszym były ogrody Dessau-Worlitz, jeden z mało znanych obiektów turystycznych w Niemczech. Bardzo niesłusznie, bo ogrody są naprawdę przepiękne i na pewno kiedyś tam wrócimy. Ogrody są bardzo łatwo dostępne, wystarczy zjechać kilkanaście kilometrów z autostrady Berlin-Monachium, mniej więcej 100 km za Berlinem.
Dlaczego to miejsce zostało wyróżnione wpisem na listę UNESCO? Wyobraźcie sobie ponad 140 km2 doskonale utrzymanych ogrodów i pałaców, położonych na dość rozległym terenie wokół Łaby, ale połączonych ze sobą w jeden kompleks, przetykany setkami kanałów i stawów. Żeby je wszystkie obejrzeć, potrzeba pewnie dobrych kilku dni, dlatego my zaledwie posmakowaliśmy tego miejsca. Wybraliśmy część umieszczoną w Worlitz, gdzie znajduje się m.in. pierwszy klasycystyczny pałac wybudowany na terenie Niemiec. Zobaczcie sami jak piękna jest ta okolica.